Digtere mellem sprog 

Til efteråret arrangerer SLC digtoplæsninger og debat med fokus på digtning mellem sprog. Arrangementet skal afholdes 3.-5. oktober i København, Odense og Aarhus. Der bliver således tale om et samarbejde med Poesiens Hus (København) og Alliance Française-Fionie (Odense). I alle tre byer vil arrangementet være åbent for alle interesserede.

Ideen er opstået i samarbejde med forfatteren Paul de Brancion, der tidligere har været ansat ved Aarhus Universitet og bl.a. udgivet bogen Ma mor est morte (2011), hvori han bruger både danske, franske og engelske udtryk. Siden har vi fået tilsagn fra Cia Rinne, der i 2017 udgave L’Usage du mot og allerede har slået sig fast som en original performer/lyddigter.

Arrangementet ligger i forlængelse af SLCs arrangement med tre franske digtere i oktober 2017, der gav anledning til oversættelser fra fransk til dansk. I dette arrangement bliver oversættelsesdimensionen en helt eksplicit del af forfatternes oplæsninger/fremførelser og vil desuden blive tematiseret under diskussioner om ”digtning og flersprogethed” og interkulturalitet. Projektet afvikles i samarbejde med Pauline Jupin, der selv som digter og oversætter arbejder mellem fransk og dansk samt litterat og bibliotekar/litteraturformidler Benoît Petit, der er franskmand bosiddende i Aarhus.

Et vigtigt perspektiv vil på længere sigt være udgivelsen af et bogværk med fransk poesi i dansk oversættelse, der forventes klar til SLCs ti-års jubilæum i juni 2020. Det er således SLCs ambition i samarbejde med Forlaget Etcetera at præsentere en opfølgning på bogen Franske stemmer, der i 2017 blev fint modtaget ved velbesøgte arrangementer både i Fotografisk Center Kbh. og Danmarkshuset i Paris. Den kommende bog skal indeholde fransk poesi og essays om fransk digtning i oversættelse baseret på tekster af digtere SLC har inviteret til landet. I den forbindelse har Hans Peter Lund givet tilsagn om at medvirke som oversætter og redaktør.

Endnu et perspektiv, der ligger i projektet, vil desuden være udviklingen af mere varige partnerskaber, ikke mindst med tidsskriftet Sarrazine og forlaget Lanskine i Frankrig, der markerer sig stærkt i disse år, og hvis direktør vil ledsage Paul de Brancion til Danmark.

Foreløbigt program:

3. oktober:

Digtere mellem sprog” i Poesiens Hus (København), ved Pauline Jupin og Rikke Oberlin Flarup

4. oktober:

Digtere mellem sprog” i Alliance française (Odense), ved Helle Andersen og Steen Bille Jørgensen

5. oktober:

Digtere mellem sprog” på Lynfabrikken/Dome of visions (Aarhus), ved Benoît Petit og Steen Bille Jørgensen

Om de inviterede digtere:

Paul de Brancion

Skriver romaner og poesi. Er redaktør for tidsskriftet Sarrazine (www.sarrazine.net). Har samarbejdet med komponister og musikere. Er initiativtager til og leder af netværket Union des poètes et Cie. Har bidraget til en lang række tidsskrifter og tekst-samlinger. Deltager i oplæsninger såvel på nationalt som internationalt plan, senest Étonnants voyageurs i Saint-Malo. Lever sammen med Cathérine Tourné-de Brancion, der er direktør for forlaget Lanskine.

www.brancion.eu

www.brancion.paris

Bibliografi (i uddrag)

Le Château des étoiles, étrange histoire de Tycho Brahe, astronome et grand seigneur, biographie romancée, éditions Phébus, 2005,

  • oversat til dansk, brasiliansk og tjekkisk

Tu-Rare, poésie, éditions Lanskine, 2008

Alors…musique, poésie, éditions NU€, 2008

Temps mort, poésie, éditions Lanskine, 2010

Ma mor est morte, poésie et prose, éditions Bruno Doucey, 2011

Qui s’oppose à l’Angklar est un cadavre, éditions Lanskine 2013 (Prix de poésie contemporaine Poés-Yvelines 2014)

Concessions chinoises, éditions Lanskine, 2016

Rupture d’équilibre, éditions Le Passe du vent, 2017

L’Ogre du Vaterland, éditions Bruno Doucey, 2017

Petit Fennec et autres lapins, Lanskine, 2017

Cia Rinne

Cia Rinne (født 1973 i Sverige) er en dansk/svensk/finsk/tysk digter. Rinne har studeret filosofi i Helsinki samt ved Goethe instituttet i Frankfurt. Udover de lyriske værker har hun arbejdet på dokumentariske projekter, blandt andet har hun sammen med en fotograf brugt flere år på at følge og dokumentere romaernes levevilkår i Europa. Cia Rinne vandt Bukdahls Bets smalle pris i 2010.

Bibliografi (i uddrag)

L’Usage du mot, Gyldendal, 2017

Notes for soloists, OEI editör, 2009.

The Roma Journeys, Steidl, 2007. ISBN 978-3-86521-371-6.

Zaroum, 2001.